Apás szülés

Hogy szültünk régen. Nem is olyan régen, pár évtizede még a várandós nő a családban, az előtte járó női generáció képviselőitől, az anyjától és a nagyanyjától tudta meg, hogy mit jelent várandósnak lenni, hogyan kell szülni, mit kell kezdeni a kisbabával, sőt, kisebb testvérei nevelésében részt is vett. Anyáról leányára szállt a tapasztalati tudás. A női lét egyik legfontosabb aspektusa, az anyaság természetesen simult bele a mindennapi élet folyamába. Nem nagyon merültek fel azok a kérdések, melyek a mai kismamák szájából gyakran hallunk. "Képes vagyok e teherbe esni, tudok e majd szoptatni, el tudjuk e tartani a gyerekünket" A nők egymást tanítva, támogatva birkóztak meg az életük rájuk mért terheivel. A szülés közeledtét érezve, abbahagyták az éppen aktuális tevékenységüket, s a legenda szerint, előfordult, hogy a kukoricaföld végében megszülték gyermeküket. Persze azért általában otthon, meghitt körülmények, kőzött, bába segítségével jöttek világra a babák, és csak akkor szóltak a doktornak, ha elakadt a szülés, vagy más probléma volt.


BEKÖLTŐZTÜNK a KÓRHÁZBA

Néhány évtizede, az egészségügy fejlődésével lassan bevonultunk a szülőotthonokba, majd a kórházak szülészeti osztályára, mely vitathatatlan biztonságot nyújtott a mamáknak és babáknak egyaránt. A bábát felváltotta a szülésznő, az irányítást átvette az orvos, aki Magyarországon általában férfi. Az egészségügyi biztonságért sok mindent odaadtunk cserébe. Idegen, rideg, steril intézménybe vonultunk szülni, ahol a családtól elválasztva, érzelmileg mindenképpen magunkra hagyva vajúdhattunk. Az utóbbi évek, évtized pre- és perinativ kutatásainak köszönhetően azonban egyre nagyobb figyelmet szentelünk a szülő nőt és a születő babát körülvevő környezeti és pszichés tényezőknek. A baba barát kórházak szülészetein már felkészítik a kismamákat a szülés folyamatára, szülési terv alapján egyeztetik igényeiket, elképzeléseiket orvosukkal, és a szülésznő mellett megjelentek a dúlák és a családtagok. A szülészek egy része belátta, hogy jótékony hatással van a szülési folyamatra minden olyan körülmény, amely a szülő nő érzelmi, pszichés állapotát kedvezően befolyásolja, és több helyen valóban mindenhez hozzájárulnak, a kismama kedve szerint, mindaddig, míg a kívánság nem veszélyezteti a mama vagy a baba egészségét. Ezzel, mondhatjuk, hogy új értelmezést nyert az egészségügy és a gyermeket várók fejében is a szülés-születés. A felvilágosult párok igénye, hogy az apa is kivegye a részét a szülésből, de legalábbis jelen legyen. A vajúdás órákig tartó türelmetlen várakozását talán valóban jobb együtt tölteni, s igazán nemes apai feladat elvágni a köldökzsinórt, és a férfiak is ki nem hagyható, felejthetetlen élményeik kőzőt őrzik gyermekük születését. Néhány fontos szempontot átgondolva reméljük, még felemelőbb és tejesebb lehet a szülés élménye a család számára, és a születés kevésbé traumatikus a gyermeknek.

  1. A szülés-születés természetes biológiai folyamat, melynek ősztőnős képességét genetikusan tárol a női test és lélek. Tehát MINDEN NŐ TUD SZÜLNI
  2. A szülések mindössze 5%-ánál jelentkezik bármiféle szövődmény, vagy probléma, mely orvosi beavatkozást igényel.
  3. A szülési terv bármikor megváltoztatható.
  4. A szülést kísérő családtagok kiválasztását bízzuk a kismamára, s ne család válassza ki.
  5. A szülés alatt első a szülő nő és babája, s mindenki, aki körülöttük van, őket szolgálja a szaktudásával vagy érzelmileg, támogatja.
  6. A legjobb döntéseket a megérzéseire, vagyis önmagára hallgató kismama tudja hozni.

APA a SZÜLŐSZOBÁBAN

Mi lehet a dolga az apának a szülőszobában_Mindenek előtt a nő érzelmi támogatása, az összetartozás és együttérzés kinyilvánítása. Fontos, hogy a férfi csak akkor vegyen részt a szülésen, ha valós igénye az, mert csak a nő elvárásának eleget téve több mint kellemetlen élménnyé válhat. Frederic Leboyer francia szülész orvos szerint-a férfi hagyományos szerepe a szülés körül az, hogy biztonságos körülményeket teremtsen a nő számára ahhoz, hogy teljesen befelé, a gyermekére és a testében-lelkében zajló folyamatra tudjon koncentrálni, és vigyázzon párjára. Hiszen a világon a legnagyobb, legnemesebb feladatot hajtja végre-életet ad egy másik embernek. Világra hozza a létezés egy új megnyilvánulási formáját, a GYERMEKET. A szülés hagyományos felfogás szerint női misztérium. Minden, ami ezt a misztériumot támogatja, kívánatos. S hogy az pontosan mi, minden szülés esetében más, s ha igazán jól akarjuk csinálni, nem kell mást tennünk, mint hallgatni a belső hangunkra. Hallgatni a női megérzéseinkre, melyek minden helyzetben a legjobb megoldások felé terelnek bennünket