Főszereplő a mama és a baba

A várandósság sok, teljesen új feladatot ad a kismamának, melyben kevés használható tanácsot, annál több elbizonytalanító ellentétes információt kap a környezetétől.


A másállapot magában rejti a fizikai, hormonális, érzelmi változások egész sorát, mellyel komoly feladat megbirkózni úgy, hogy egyensúlyban maradjunk, s a számunkra legjobb megoldásokat válasszuk.


Néhány fontos szemponttal szeretnénk segíteni ezeket a döntéseket, melyek nem csak terhesség megélését, a szülés sikerességét, hanem a majdani anya-gyerek kapcsolatot is megalapozza.


Erősítsük meg magunkban azt a több ezer éves tényt, hogy mint nő genetikailag kódolva vagyunk a gyerek kihordásának s megszülésének misztériumára. Higgyük el, hogy képesek vagyunk mindarra, amire már több millió nő képes volt előttünk, többek között a saját édesanyánk. Minden nő tud szülni. A Természet rendelkezett így, ne vitassuk el tőle ezt a bizonyosságot!


Lehetőleg minél hamarabb, a várandósság elején kezdjünk el tájékozódni, milyen terhes gondozási és szülési lehetőségek vannak számunkra elérhető közelségben.
Ezen belül ma már azon lehet elgondolkozni, hogy milyen módszereket választunk a szülésre való felkészülésben, illetve milyen módon kívánunk szülni.
Az egészségügy egyre több lehetőséget nyújt a kismamáknak, a kórházi szülészeteken, a "hagyományos" és a baba barát megoldások különböző változatait. És - a Magyarországon egyelőre illegitim - otthon-szülést, mint alternatívát sem hagyhatjuk már figyelmen kívül.


Ugyancsak több lehetőség van felkészülni a szülésre, orvosi, pszichológusi, és alternatív módszereket is alkalmazó egyéni és csoportfoglalkozásokon.
Gyűjtsünk be minden információt, tanácsot, majd döntsünk önmagunkra hallgatva.


Ne hagyjuk magunkat befolyásolni, sem divat, sem a család, sem az orvosunk által, hiszen minden intézmény és szakember minket kell, hogy szolgáljon, s nem fordítva.


A saját várandósságunknak kizárólag két főszereplője van: Mi és a babánk. Ebben a bensőséges viszonyban akkor fogjuk jól érezni magunkat, ha nem tévesztjük szem elől a kettőnk érdekét.


Ha nem érezzük biztonságban magunkat az adott körülmények között, vagy az orvosunkkal, akkor lehet változtatni. Az orvosunkba vetett hitünk nem csak szakmai hírnév kérdése, hanem nagyon személyfüggő. Lehet, hogy a barátnőnknek sikerült bizalmas viszonyt kiépíteni ugyanazzal az orvossal, akivel nekünk nem. Ez nem baj, lehet még a terhesség előrehaladtával is változtatni.
A szülési terv elkészítése sem jelenti, hogy pontosan be kell tartani a benne foglaltakat, ugyanis olyan fizikai-érzelmi állapotot kívánunk modellezni, amit még nem éltünk át, s nem tudhatjuk előre, hogy mit fogunk akkor jónak ítélni.
Fontos időben tájékozódni a választott kórházban, az orvosunkkal tisztázni, hogy mik az igényeink, s ebbol mit tud illetve hajlandó teljesíteni. Ennek a módja nyílt, őszinte, egyenrangú kommunikáció. Az orvos egyenrangú partnere akkor lehet egy kismama, ha tudja, mit akar, s nem csak passzívan aláveti magát a különböző egészségügyi eljárásoknak.


A szülészetek egy részén már természetes orvosi attitud, hogy a mama kéréseit mindaddig teljesítik, amíg az orvosi esküt betartva megengedhető.
Fogalmazzuk meg, mik azok az eljárások, amelyeket mindenképpen szeretnénk elkerülni - fekve szülés, mesterséges indítás, gátmetszés, császármetszés, fájdalomcsillapítás, a köldökzsinór idő elotti elvágása, a baba eltávolítása, stb. Nagyon fontos azonban, hogy ezek semmiképpen se legyenek kikötések, hanem ha bármilyen beavatkozásra szükség van, melyet az orvos tud eldönteni adott helyzetben, fogadjuk el. Ehhez szükséges a megalapozott bizalom.
Ugyanez az egyeztetés szükséges a családtagokkal is. Csak az legyen a közelünkben, akit mi szeretnénk, szülés közben nincs helye udvariaskodásnak, és közben is lehet változtatni.


Egyedüli komoly feladatunk, hogy magunkra és a babánkra tudjunk figyelni, minden más körülmény mellékes.


A hozzánk legközelebb álló személy sem tudhatja, mi jó nekünk és gyermekünknek, éppen ettol olyan csodálatos a szülés-születés misztériuma, ami a nő és a gyerek együttmuködésén alapul.


Felejthetetlen élménnyé tudjuk emelni ezt a nagyszerű pillanatot, amikor érzéseinkre hallgatva, hittel, bizalommal adunk életet gyermekünknek.