Az izmok nem hazudnak

Egyre népszerűbb manapság kineziológushoz járni. A módszer a tudatalattiban megbúvó traumákat tárja fel izomteszteléssel, majd feloldja őket. Ez bármennyire misztikusan hangzik, mégsem az.

A kineziológia ötvözi a keleti energetikai gyógyászati eljárásokat a nyugati pszichoterápiás irányzatokkal, illetve a modern agykutatás eredményeivel. Alapgondolata, hogy az embert fogantatásától kezdve különféle ingerek érik, amelyek érzelmi válaszreakciót eredményeznek. Az elme tárolja az átélt fájdalmat, félelmet, majd az egymásra épülő stresszhatások energiablokkokat hoznak létre a test különböző pontjain. Ez az, amit a kineziológia az izomteszteléssel képes feltárni. Az izmokon keresztül a tárolt információk lehívhatók, így lehetőség nyílik arra, hogy tudatos emlékezés nélkül kliens és kineziológus együttes munkával felderítse azokat az eseményeket, amelyek létrehozták a jelenlegi helyzetet.

 

Fotó: Fábián Olga
Papp Erzsébet oldás közben

Semmi misztika

- Nincs ebben semmi misztika - mosolyog Papp Erzsébet kineziológus. - Az izomtesztelés vegetatív reakciókon alapul. Olyan, mint egy hazugságvizsgáló: ha hazudunk, izzadni kezd a tenyerünk, ha negatív élmények jutnak eszünkbe, összeesnek az izmaink. Izomtesztelés közben eldöntendő kérdéseket teszek fel a kliensnek a múltjáról, majd gyengéden megnyomom a karját. A nem válaszra kissé elernyed az izom, míg az igen választ a fokozottabb izomtónus adja. A kérdéseket hangosan kell feltenni, ez elengedhetetlen a kliens bizalmának megőrzése érdekében. Sokan kérdezik, be lehet-e csapni a kineziológust izomtesztelés közben. Erre nemigen van lehetőség, mert  azonnali reakciókról van szó, amikor nincs idő átgondolni a választ, és a szerint cselekedni.
A kineziológia alapkoncepciója, hogy a testi-lelki tünetek gyökere valamilyen múltbéli érzelmi probléma. A kineziológus azt próbálja meg feltárni, hány éves korban, milyen körülmények között keletkezett az a viselkedési minta, amely most gondot okoz.

 

A negatív érzelmek leválasztása

- Az élet legtraumatikusabb pontjai a fogantatás, a születés és az első néhány életév - folytatja Erzsébet. - Az ekkor zajló események önmagukban még nem jelentenek feltétlenül traumát, attól a negatív érzelmi töltéstől válnak azzá, amelyet az egyén társít hozzájuk. Egy császármetszés például a baba életét menti meg, de érzelmileg nagy megrázkódtatás, mert nem úgy zajlott a születés, ahogy a természet rendelte. A csecsemő pedig úgy élheti meg az eseményt, hogy támadás érte, kiszakították egy védett közegből. Ez a sokk aztán számos módon megjelenhet később a viselkedésben. Ha a klienssel újragondoltatjuk, ezt ő ugyan támadásként élte meg, de mindez azért történt, hogy életben maradjon, akkor a negatív érzelmi töltés leszakad az eseményről, és más megvilágításba kerül az élmény.

 

Fotó: Fábián Olga
Az izomtesztelést nem lehet becsapni

Testi tüneteket is kezel

Az oldás valójában nem más, mint az események újragondolása. A kineziológus időnként néhány egyszerű házi feladatot ad kliensének, hogy megerősítse, fixálja az ülésen előidézett változást. Például a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek a két agyféltekét harmonizáló gyakorlatokat mutat, mint amilyen az ellentétes oldali könyök és térd összeérintése. Kérdésemre, hogy miféle problémákkal érdemes kineziológushoz fordulni, Erzsébet már sorolja is: bármiféle életvezetési, viselkedési vagy párkapcsolati probléma gyökerét fel lehet tárni ezzel a módszerrel, illetve bármilyen testi tünet kiegészítő kezeléseként szolgálhat.
- Leggyakrabban pszichés eredetű meddőséggel keresnek meg - mondja a szakember. - Lombikprogramokat kísérek, de az is előfordul, hogy mindenféle orvosi kezelés nélkül megfogan végül a magzat. A másik szakterületem a pániktünetek enyhítése. Azt tapasztaltam, a kineziológia segítségével néhány hónap alatt 8-10 kezelés már jelentős javulást, sőt, gyógyulást hozhat.

 

Forrás: http://www.pink.hu/lelek/20090616/kineziologia/
Szerző: Jánosi Vali